Het klinkt ontzettend lieflijk: vlinderen. Wanneer we er echter het woord “betonvloer” voor plaatsen is het echter gauw afgelopen met het schattige. Een betonvloer vlinderen is dan ook een beste klus. Doorgewinterde bouwvakkers die vaak met beton werken zullen zeggen dat het een fluitje van een cent is, maar wanneer u zelf aan de slag gaat is het handig om te weten wat u precies moet doen en welke materialen u nodig heeft.

Wilt u graag uw betonvloer vlinderen? Laat u dan goed adviseren. Het is ten eerste van belang dat u zich eerst verdiept in de techniek. Vlinderen is dus de gangbare term voor het egaliseren en afwerken van recent gestort beton. Wanneer beton gestort wordt, maar niet gevlinderd, blijft er een bobbelige oppervlakte over. Niet mooi, met soms zelfs vervelende uitsteeksels. Om een nette betonvloer of weg te realiseren moet er daarom gevlinderd worden. Maar niet alleen om hoe het eruitziet is het belangrijk om te vlinderen. De techniek helpt tegelijkertijd om de toplaag te verdichten, en deze te laten hechten aan de betonlaag daaronder. 

Zelf vlinderen

Wanneer u zelf aan de slag gaat kunt u ervoor kiezen om het met de hand te doen. Dat kan met een soort van pleisterspaan, op dezelfde manier als het egaliseren van een muur. Maar voor een echt net resultaat, of een hele grote oppervlakte, doet u er goed aan een vlindermachine te gebruiken. Deze vindt u bijvoorbeeld bij Lievers Holland. Daar valt te kiezen tussen verschillende soorten vlindermachines. Bijvoorbeeld een enkele of een dubbele vlindermachines. Denk er wel aan dat een vlindermachine, of troffelmachine, pas gebruikt kan worden wanneer het beton al licht uitgehard is. Anders heeft u kans dat de machine erdoor zakt, en bent u verder van huis. Wanneer u de machine op een juiste manier gebruikt, heeft u er veel profijt van. Niet alleen door het strakke eindresultaat, maar ook doordat u zelf niet hoeft te bukken, en de betonvloer vlinderen een stuk minder zwaar wordt.