Je wilt als elektrische autorijder zo snel en goedkoop mogelijk je auto opladen, let daarbij vooral op de laadpaal installatie. Steeds meer mensen kiezen om zelf een laadstation aan te schaffen en installeren. Dat wordt dan gedaan door een professional, maar je kan ook besluiten om het zelf te gaan doen. In dit artikel lees je meer over deze twee opties.

Zelf de laadpaal installatie verzorgen

Om jouw elektrische auto zo veilig en snel mogelijk op te laden doe je dat bij een daarvoor bedoelde laadstation. Wat is een laadstation of laadpunt precies? Het is een elektrische installatie dat gebruik maakt van hoge spanning en stroom sterkte. Als je besluit om een laadstation zelf te installeren moet je erg gedegen kennis van hebben. Zonder voorkennis gaat het moeilijk worden en is daarbij zeer onveilig. En je hebt bovendien certificeringen nodig. Je moet kabel trekken, de laadpaal installatie aansluiten en veranderingen maken in de meterkast. Door als deze punten laten de meeste mensen een laadpunt aanleggen door een specialist. Ga dan ook alleen zelf aan de slag als je precies weet wat te doen.

Laadpaal installatie installeren door een professional

Als je een laadpaal installatie laat doen door een professioneel bedrijf dan komt er een gecertificeerde installateur langs om de laadpaal te installeren. Zo wordt het laadstation aangesloten op de meterkast van het huis of bedrijfspand. Wat gebeurt er in de meterkast? De installateur plaatst een aardlekautomaat en legt een nieuwe groep aan. Dat doet hij om je huis te beschermen tegen energie overbelasting. Als de meterkast gereed is boort de installateur door de muur of vloer om de kabels naar buiten te leiden. Deze kabels gaan rechtstreeks naar het laadpunt. Indien nodig wordt er buitenshuis ingegraven. Tot slot is het tijd om de laadpaal in werking te stellen. Het laadpunt wordt op de gewenste plek gezet en de installateur sluit de kabels daarop aan. Samen controleer je de werking van het laadpunt en of alles naar behoren werkt.

Waar moet je rekening mee houden bij een laadpaal installatie?

Besluit je om een installateur te laten komen voor de laadpaal installatie? Slimme keuze. Er zijn een aantal simpele zaken waar je rekening mee moet houden. Ten eerste moet je thuis zijn op de dag van de installatie. Ten tweede maak je ruimtes vrij waar de installateur moet boren en graven. En ten derde zorg je ervoor dat de meterkast vrij toegankelijk is, waardoor de installateur er makkelijk bij kan. Hoelang duurt het voordat een laadpaal in werking kan treden? Dat is al op dezelfde dag mogelijk van de installatie. Het enige wat rest is dat de installateur je instructies meegeeft waar je rekening mee moet houden en hoe de laadpaal zo lang mogelijk meegaat. Je kunt daarna direct beginnen met je elektrische auto opladen.

Wat kost het om een laadpaal te installeren?

Er is niet één prijs vast te pinnen om te stellen hoeveel een laadpaal installatie kost. Het hangt van verschillende factoren af. Is het een 1 of 3 fasen aansluiting? Wat is de afstand van de meterkast en laadpaal? Bevestig je de laadpaal aan de paal of wand? En je zou rekening moeten houden met extra werkzaamheden zoals de laadpaal verbinden met een netwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *