Er zijn verschillende materialen waar de lades en planken van een kast van gemaakt kunnen zijn. Dit wordt vaak gemaakt van spaanplaat, dit is een soort hout. Deze soort hout wordt bij veel verschillende producten gebruikt. Het wordt gebruikt voor keukenkastjes, kasten en is handig voor afscheiding. Door dit product te gebruiken creëer je meerdere lagen waardoor je alles makkelijk geordend bij elkaar kan zetten. Spaanplaten gebruiken ze echt in alle keukens, het zit bijvoorbeeld ook in de lade voor bestek.

Wat voor soort spaanplaten zijn er?

Er zijn eigenlijk twee verschillende soorten spaanplaat. Dit zijn geplastificeerde en gemelamineerd spaanplaat. De geplastificeerde spaanplaat is aan beide zijden afgewerkt met een witte kunststof. Het is maar een erg klein laagje, maar het ziet er toch erg netjes uit. Gemelamineerd spaanplaat is normaal hout met een afwerking van toplaag aan de boven- en onderkant. Meestal is die laag al afgewerkt, maar het kan ook voorkomen dat je deze zelf nog moet aflakken.

Wat is het verschil tussen MDF en spaanplaat?

Er zijn een aantal verschillen tussen MDF en spaanplaat, door deze verschillen is de kleur vaak anders. Spaanplaat wordt gemaakt van grove houtspaanders en heeft fijnere houtvezels dan MDF. Spaanplaat is over het algemeen lichter van kleur dan MDF.

Waar kun je MDF allemaal voor gebruiken?

Er zijn een aantal verschillende soorten MDF. Deze verschillende soorten kunnen je allemaal voor een ander doel gebruiken. Je hebt namelijk vochtwerend, ecologisch en brandvertragend MDF. Bij ecologisch MDF wordt er zoveel mogelijk aan het milieu gedacht. Deze soort MDF is dus ook het best voor het milieu, omdat er weinig schadelijk stoffen vrij komen. In ecologisch MDF zit dan ook geen kleurstof, want kleurstof is erg slecht voor het milieu. Brandvertragend MDF vind je veel terug in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Dit zorgt ervoor dat de rook en het vuur niet snel verder komt. Het is dus erg handig als je het hebt wanneer er brand is. Met brandvertragend MDF verplaatst de brand zich minder snel, dit kan levens redden.

Een keuze maken

MDF en gelamineerd spaanplaat worden vaak gebruikt voor kasten en keukens. Het wordt ook in andere producten gebruikt zoals bureaus en tafels. Er zitten verschillen in de soorten MDF. Het is goed voor dat je het gaat kopen dat je weet wat je moet hebben. Als je het verkeerde koopt is het natuurlijk niet fijn. Het is ook belangrijk dat je niet per se voor het goedkoopste gaat, maar voor het gene van de beste kwaliteit. Goedkoop kan immers wel eens duurkoop worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *